een beurs van boekenmakers, bibliofiele drukkers en kleine uitgevers
spacer
Contact Fondslijst Deelnemers beurs 1998-2006 Archief Linksvooraf

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998
» Nieuwsbrief

o Home

toptop top

 

file:\\ druksel \ archief \ 1998 \ Nieuwsbrief

Druksel 98

een beurs van aparte boekwerken en bibliofiel drukwerk uit Vlaanderen Zaterdag 25 april 1998 van 11.00 uur tot 18.00 uur in de Gouverneurswoning, Prooststraat 1 (Sint-Machariuswijk) te Gent.

Druksel vzw is gegroeid uit het aanvoelen van een nood. De liefhebbers van het betere boekwerk hebben geen kanaal om dit soort drukwerk op te sporen ; de kleine uitgevers vinden geen manier om hun werk op een gedegen en niet-commerciŽle wijze bekend te maken. Druksel vzw neemt de scharnierrol op zich om uitgevers/drukkers en liefhebbers van het betere boekwerk bij elkaar te brengen. (Maar ook is er de bekommernis om de schoonheid en de functionaliteit van het boek te bewaren, te ageren tegen de commercialisering van kunst en kennis, de onkunde en de smakeloosheid aan te klagen.) Druksel vzw zal daartoe elk jaar de laatste zaterdag van april een beurs organiseren waar dit werk getoond en gekocht kan worden. Druksel 98 is de eerste manifestatie.

Druksel vzw heeft een twintigtal kleine uitgevers geselecteerd die elk op een eigen manier bijzondere aandacht besteden aan de relatie tussen een betekenisvolle vormgeving en een belangrijke inhoud. Daarmee toont Druksel een stand van zaken rond het betere boekwerk in Vlaanderen. Zo wordt het gedegen, klassiek-bibliofiele werk met in de literatuur gecanoniseerde schrijvers getoond maar ook boekwerken waar fris en jong met het boekconcept zelf wordt omgegaan en drukwerk waar de grafische en artistieke creativiteit de bovenhand gekregen hebben.

Er wordt o.a. werk getoond van Alligator, Amerika, Bebuquin, Bill, Cultura, Facture baroque, Jozef Moetwillig, Men(s)tis, De Carbolineum Pers, Ergo Pers, Zegwerk, De Gelaarsde Kat, Gery De Smet, Luk Debruyne, De Prentenier, Hugo De Smaele, Luc Duflou, Literarte, Octave de Achtste, Persona, Vorm, Filosofie & Gaga, Het trage vuur. Laurence Decraene zal enkele van haar boekobjecten voorstellen.

Druksel vzw zal naar aanleiding van de jaarlijkse beurs ook telkens een eigen gelegenheidsuitgave aan het publiek voorstellen. Voor 1998 ging deze opdracht uit naar de boekenmakers Danny Dobbelaere (Zegwerk) en Rein Ergo (Ergo Pers) die samen (en dit voor de eerste keer) een werk hebben uitgegeven. 'Toespraak' van de dichter Paul Bogaert verschijnt op een beperkt aantal exemplaren en zal enkel op de beurs aangeboden worden.

In de namiddag gaat een aantal lezingen door : om 14.00 uur houdt Hans Vandevoorde, criticus, een uiteenzetting over de toestand van het bibliofiele boek en het aparte boekwerk in Vlaanderen om 15.00 uur leest de dichter Paul Bogaert voor uit eigen werk om 17.00 uur sluit Roland Jooris de beurs met de lezing 'Tekst en beeldende kunst' en dit naar aanleiding van 'Hok', zijn recentste bibliofiele dichtbundel. Net zoals de beurs zelf, zijn ook de lezingen gratis toegankelijk.

Druksel 98: Concreet
beurs van aparte boekwerken en bibliofiel drukwerk uit Vlaanderen
Datum : zaterdag 25 april 1998 van 11.00 tot 18.00 uur
Plaats : Gouverneurswoning
Prooststraat 1 (Sint-Machariuswijk)
9000 Gent
De hoeveelste ? de eerste keer in Vlaanderen
Lezingen : Hans Vandevoorde, criticus (14.00 uur)
Paul Bogaert, dichter (15.00 uur)
Roland Jooris, dichter-kunstkenner (17.00 uur)
Verder : de werken zijn te koop
de toegang en de lezingen zijn gratis

html by Tankred
version 2.2 - © Druksel