spacer
Contact Fondslijst Deelnemers beurs 1998-2006 Archief Links

JAN LAUWEREYNS

bibliografie
Addertje zonder kop
Het bloembed van de werkelijkheid
De boeke-kas. Waar toe zo veel?
Ik, systeem, de werkelijkheid
Truths of stone = Waarheden van steen
Het zwijgen van de dichter

terug naar fondslijst

o home

 

file:\\ druksel \ fondslijst \ addertje zonder kop\ meer

Addertje zonder kop


    een gedicht van Jan Lauwereyns.

Addertje zonder kop is een Japans-Nederlands gedicht. Zoals het om twee talen en dus twee betekenissen lijkt te gaan met een auteur en een vertaler (terwijl de vertaler de auteur is) zo lijkt het gedicht een dialoog te zijn maar is het natuurlijk ook een monoloog (want geschreven door die ene auteur). Jan Lauwereyns gebruikt graag dieren -concrete dingen- in zijn poŽzie om abstracte onderwerpen te behandelen. Het fascinerende is dat de dieren de rol spelen van abstracte begrippen. Ze doen dus niet wat ze verwacht werden te doen.
Ook in dit gedicht gaat het om poŽzie. Omdat de lezer niet altijd weet of de zinnen slaan op de poŽzie of op het dier, krijgen we bewuste grappen. Soms lijkt Samuel Beckett niet ver uit de buurt te zijn. Het gaat om een addertje. De kop lijkt er afgetrokken te zijn. (Het gif is weg.) Door wie? En waarom? Het gedicht krijgt spanning en vaart. Die er dan weer wordt uitgehaald door zinnen te herhalen. We zien de personages zich vertwijfeld afvragen wat hier allemaal gebeurt. Wat mag en niet mag. Hoe de poŽzie een vaart kan nemen -zonder kop, zonder hoofd, zonder hersenen. Wat er in het hoofd gebeurt: pijn voorwenden bijvoorbeeld, schijnbaar zijn bijvoorbeeld. Het gedicht gaat over de functie van de poŽzie en het denken erover. Niet als troost, maar als een kennisvorm. Misschien. Mogelijks.

Yves T'Sjoen schreef n.a.v. deze uitgave een beschouwing over het werk van Jan Lauwereyns.


Jan Pollet schreef een recensie op De Contabas.

Het boek verscheen in een oplage van 156 exemplaren, kostte 20 euro en is nu uitverkocht (wie toch nog een exemplaar wenst, kan zich tot de uitgever wenden). Het boek meet 13 op 17 cm.
'Addertje zonder kop' is een tweetalige bundel. Een Nederlandstalige regel wordt gevolgd door de Japanse. De lezer neemt op deze manier de tekens van de andere taal over. Het omslag speelt met deze leeservaring: de Nederlandse titel wordt Japans gezet, de Japanse horizontaal.

130 boeken zijn bestemd voor de handel, 26 geletterde exemplaren zijn voorbehouden voor de uitgeverij. Alle boeken zijn gesigneerd.


 

html by Tankred
version 2.2 - © Druksel