spacer
Contact Fondslijst Deelnemers beurs 1998-2006 Archief Links

Robert Desnos

fragment

terug naar fondslijst

o home

 

Een leven van liefde

Robert Desnos (1900-1945) was een kompaan van André Breton, de surrealistische paus. Ondanks zijn vroege dood en daardoor mindere bekendheid, is Desnos van essentieel belang geweest voor het surrealisme. Hij bepleitte de écriture automatique als een weg om tot bij het onderbewuste te geraken. Hij meende daardoor een andere waarheid te kunnen leren kennen (de mare gaat dat Desnos zijn gedichten in het licht bedacht en ze 's nachts als ingevingen uitsprak…).

Maar omdat hij een dichter was, ontvluchtte Desnos dat starre systematische denken en beproefde hij zijn eigen weg te gaan. Desnos is de moderne liefdeszanger geworden. Hij heeft twee grote liefdes in zijn leven gekend. Yvonne Georges, de chanteuse en later Youki Foujita (voor wie hij het prachtige Le livre secret pour Youki geschreven en getekend heeft). Zijn poëzie wordt meer en meer muziek, gezongen emoties, vreugdevolle woorden vol overgave en dankbaarheid. Desnos bezong het menselijke, aardse leven.

In zijn gedichten voel je een levenskracht, een stuwing naar een mogelijk volmaken. Desnos schuwt de clichés niet (de sterren, de nacht, de maan) maar kan ze op zo'n manier gebruiken dat ze niet ongepast zijn en we zelfs vergeten dat het afgeknauwde clichés zijn. Deze dichter schreef ook kindergedichten - o, de vreugde zo'n kind te mogen zijn.

Robert Desnos werd vermoord door nationalisten, de Duitse nazi's.

Katelijne De Vuyst vertaalde voor Druksel een aantal gedichten van Desnos, een keuze die zijn volledig oeuvre overspant. Eerder vertaalde ze werk van o.a. Stevie Smit, Mina Loy, Patty Smith, Olivier Rolin, Georges Eekhoud en voor Druksel Theodore Roethke.

 

html by Tankred
version 2.2 - © Druksel