spacer
Contact Fondslijst Deelnemers beurs 1998-2006 Archief Links

Blaise Cendrars

fragment

terug naar fondslijst

o home

 

Blaise Cendrars, of Het mededogende schrijven

Blaise Cendrars (1887-1961) is als dichter misschien wat uit de geschiedenis gevallen, voor lezers echter niet. Weliswaar, een relatief korte carrière als dichter, maar wat een kracht en menselijkheid! Met Cendrars heeft het modernisme al vroeg een hoogtepunt bereikt, opvallend is zijn positieve, krachtige levenshouding, zijn verankering in de geschiedenis en toch het hedendaagse aanvaarden, niet alleen wat de gedachten maar ook wat de, zelfs industriële, verwezenlijkingen betreft.
'Les Pâques à New York' (1912) is zijn debuut en niets laat dit vermoeden: Cendrars is verschenen als een volwaardig auteur, met een valies vol cultuur en gedrevenheid. Hij was uiteraard sociaal bewogen (wat een woede), zijn beelden waren geïnspireerd door de Middeleeuwen en vernieuwd voor de 20ste eeuw. Hij gebruikte alle stijlmiddelen die mogelijk waren, de lezer leest ademloos. 'Heer, heb meelij met de volkeren die lijden.'
Voor Druksel heeft Katelijne De Vuyst deze bundel naar het Nederlands vertaald, Pasen in New York. De oplage bedraagt 75 genummerde exemplaren en een boek kost vijftien euro. De blinde kleuromslag is Canson Mi-teintes Bouton d'or.

 

html by Tankred
version 2.2 - © Druksel